Tratamente de neuroterapie (biofeedback si eeg-biofeedback)
  
   română română

    english english  
 


 
 

Terapii adiţionale - ALFA STIM

 

          Aparatura  cuprinde CES (stimulare craniană cu microcurenţi electrici), şi stimulare cu microcurenţi aplicaţi prin intermediul electrozilor  fie prin lipire, sau prin 2 aplicatori pentru stimularea periferică.

          Aplicările  periferice ale microcurenţilor au indicaţii pentru terapia durerii, fie că este fibromialgie, durere articulară sau vertebro-musculară.

          Aplicaţiile craniene sunt indicate pentru terapia cefaleei, a anxietăţii, depresiei, a tulburărilor bipolare, reducerea violenţei şi a agresivităţii persoanelor în tratament neuropsihiatric.

          Scurt istoric

          Primele încercări experimentale au fost făcute in 1902 de către doctorii Leduc şi Rouxeau din Franţa. Pentru început aceasta metodă de stimulare a fost denumită electro-somn, pentru că stimularea cerebrală a fost considerată un inductor al somnului. Alte denumiri ca electroterapie transcraniană şi terapie neuroelectrică, dar adevărata cercetare a CES a început în Uniunea Sovietica, în anii 1950, fiind introdusă în USA 18 ani mai târziu.

          În prima jumatate a secolului 20 s-au folosit mai multe abordări pentru restabilirea ciclului de somn, şi funcţionarea mentală normală. Fie că este vorba de abordarea farmaceutica, sau electro-terapie, terapia înregistra diferite grade de succes.

          Terapia electroconvulsivantă pentru tratarea depresiei şi psihozei a fost introdusă în 1933 de către Cerletti şi Bibi în 1938, şi consta în aplicarea curenţilor de 120V, 500mA, la 60 Hz pentru 0.2 secunde. Aceasta determina convulsii şi pierderea conştienţei pentru un timp limitat şi mai putin somn.

          Ulterior, curentul electric folosit s-a diminuat, la 30mA, 2V, la 700 Hz, şi a  fost numit electro-anestezie (National Research Council 1974). Sub acest curent aplicat, pacienţii tindeau să rămână adormiţi, dar se trezeau imediat ce se întrerupea administrarea curentului electric.

          În final, intensitatea curentului electric s-a redus şi mai mult, ajungând la 1V, 5mA, la 700 Hz. Aceasta modalitate s-a aplicat mai multe ore fiind numită “electrosomn”(Pozos, Richardson & Kaplan, 1971; Pozos, Strack, White & Richardson, 1971). În prezent, dispozitivele CES au intensitatea curentului sub 1mA, la 0.5 si 100 Hz, având ca sursă o baterie de 9V. În acele timpuri, CES a fost dezvoltat ca un tratament pentru tulburările psihiatrice, cu efecte benefice şi asupra psihozelor, chiar şi atunci când nu au indus somnul (Williams & Webb, 1966).

          În ultimii 30 de ani, cel puţin 8 companii medicale producatoare de echipamente au primit avizul FDA pentru a comercializa aparatele CES.

          Bibliografia publicată de Kirsch in 2002, totalizează 126 de studii umane şi 29 studii pe animale ale CES, cele mai multe au fost completate în USA. Cele mai multe dintre studii au fost dublu-oarbe, fiind conduse de universităţile americane. În total au fost 6007 pacienţi cu diferite afecţiuni ce au beneficiat de terapie cu CES, dintre care 4541 mai sunt în prezent în tratament.

          Mecanismul de acţiune

          Se consideră ca efectele sunt în principal mediate prin acţiunea directă asupra creierului, la nivelul sistemului limbic, a sistemului reticular ascendent, şi/sau la nivelul hipotalamusului (Gibson & O’Hair, 1987; Brotman 1989; Madden & Kirsch, 1987). Rolul principal al sistemului reticular activator este în reglarea activităţii electro-corticale. Stimularea electrică a substanţei cenuşii periapeductale, s-a arătat că activează căile descendente inhibitorii din partea medială a trunchiului cerebral, până la cornul posterior al măduvei spinării, similar acţiunii beta endorfinelor (Salar & Job, 1981; Pert, Dionne & Ng, 1981;Ng & Douthitt, 1975). Inhibiţia corticală întărită de acţiunea CES este un factor teoria Melzack de control al porţii (1975). Toriyama (1975) a sugerat că CES produce efectele sale prin dominanta sistemului nervos parasimpatic, via stimularea nervului vag. Taylor (1991) a adaugat la dominanta sistemului nervos parasimpatic şi efectele asupra altor nervi cranieni ca: trigeminal, facial, acustic şi glosofaringian. Fields, Tacke şi Savana (1975) au aratat că activitatea electrocorticală produsă prin stimularea nervului trigeminal este implicată în funcţionarea sistemului limbic, ce mediază emoţţiile. Substanţa P şi enkefalina au fost descoperite în nucleul trigeminal, şi sunt implicate în reglarea emoţiilor la nivelul sistemului limbic (Jarzembski, Larson &Sances, 1970). Nervul auditiv poate fi afectat de CES, atunci când curentul este prea puternic şi poate produce ameţeala uşoară. Amplasarea electrozilor la nivelul lobilor urechilor este o cale convenabilă pentru a conduce curentul electric prin mezencefal şi structurile trunchiului cerebral. Cercetările recente arată că CES determină o creştere a puterii undelor alfa posterior, crescând amplitudinea şi simetria undelor alfa din EEG-ul înregistrat (Kennerly, 2005).

          Din studiile pe maimuţe, Jarzembski, Larson şi Sances (1970), cca. 42-46% din valoarea curentului măsurat ce intră în creier, concentraţia cea mai mare este în sistemul limbic. Studiile pe şobolani ale lui Krupisky, Burakov, Karandashova (1991) au arătat o creştere a betaendorfinelor marcată după doar o şedinta de tratament. Studiile pe câini ale lui Pozos au arătat că CES eliberează dopamina din ganglionii bazali, iar efectul CES pare a fi anticolinergic şi catecolaminergic. Richter, Zouhar, şi Tatsuno (1972) au găsit marimea, locaţia şi distributia veziculelor sinaptice în limite normale după 10 şedinţe de stimulare de o oră, a maimuţelor Rhesus.

          Alpha-Stim sau CES, au efect asupra neurotransmiţătorilor, având un efect modulator, de reglaj fin, împreună cu producerea de unde alfa, cu efect de reducere a stress-ului, a agitaţiei, de stabilizare a stării afective, asigură controlul durerii (Kirsch & Smith 2000; Lichtbroun 2001).

          Şedinţa cu Alpha Stim sau CES

          Tratamentul este similar TENS, dar produce un alt tip de unde, la un curent mult mai mic. Aplicarea TENS la nivel transcranian poate deveni periculoasă, iar FDA interzice folosirea acesteia pe cap.

          Tratamentul CES poate dura de la 20 min. până la o oră, fără a necesita să se întindă în pat, în întuneric, sau cameră liniştită.

          După tratamentul cu CES multă lume se simte mai puţin anxioasă, mai putin stressată, şi mai concentrată pe activităţile mentale. Acesti pacienţi dorm mai bine, au o mai bună concentrare, cresc abilităţile de învăţare, întăreşte  evocarea şi starea de bine înălţătoare, după una sau mai multe serii de tratament. Unii pot avea stări euforice, sau de relaxare profundă, ce pot afecta temporar şi minimal abilităţile fizice sau mentale, afectând performanţele de a conduce autovehiculele sau de a mânui maşini grele.

          Tratamentele CES pot fi combinate la nevoie şi cu altă medicaţie, fără să interfere, şi pot fi asociate altor terapii alternative, pentru a mări eficacitatea.

          Evidenţa eficacităţii CES

          A fost dovedită de multitudinea de studii până în prezent: 160 de studii de cercetare a modificărilor semnificative asociate răspunsului de relaxare, dovedit prin EMG, 17 studii longitudinale asupra eficacităţii reducerii depresiei, 26 de studii publicate privind modificările fiziologice şi psihologice după folosirea CES în depresie şi anxietate. În ceea ce priveşte anxietatea, prin prisma noilor descoperiri, baza biochimică este comună cu alte afecţiuni cu care se şi asociază frecvent cum ar fi: sindromul post-traumatic, atacurile de panică, agorafobia, tulburarea de anxietate generalizată, fobii specifice sau sociale, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stress post-traumatic, tulburările bipolare.

          Eficacitatea CES a fost dovedită şi în studii asupra persoanelor violente aflate sub medicaţie psihiatrică, cum ar fi schizofrenia, personalitatea borderline, tulburarea bipolară, PDD cu psihoză şi autism, personalitatea antisociala, având un efect antiagresivitate, iar un studiu german descrie îmbunătăţirea ratei de rezistenţă la tratamentul medicamentos al schizofrenilor cu 60%, după un tratament de peste 2 ani.

          CES în cefalea de diverse tipuri este eficientă reducând cefaleea cu 36-50% în funcţie de studiu. Migrenele severe pot fi cupate după 3 ore de tratament.
În abordarea schemei de tratament pentru fibromialgie, terapia de prima linie este ocupată de CES, aceasta fiind evidenţiată şi de multiplele studii dublu-orb, randomizate.

          Un  număr din ce în ce mai mare de pacienţi caută alternative la efectele adverse ale medicaţiei, iar CES le poate oferi aceasta alternativă prin cei peste 50 de ani de studii pe care le are în spate, şi de confirmarea acţiunii benefice şi dubla certificare a acestui aparat de către FDA şi CE.

 

Întoarcere la pagina anterioară


 

 

 

Galerie foto

USA 2009

Germania 2009

USA 2007

Olanda 2007

Elveţia 2007

USA 2006

Germania 2006

Elveţia 2006

Cehia mai şi iunie 2005

Cursuri şi workshop-uri

Lucrari sustinute:

2009

Contact

Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/12920/2008

CUI: 24239880

adresa: str. Baba Novac nr.19, Bucuresti

email: office@naturalbrainfitness.ro

Numai cu programare anticipata prin e-mail.