Tratamente de neuroterapie (biofeedback si eeg-biofeedback)
  
   română română

    english english  
 
 
 


 
 

Alte tipuri de neurofeedback

 

          LENS (Low Energy Neurofeedback System)

          Antrenamentul LENS diferă de alte forme de neurofeedback prin aceea că introduce un semnal foarte fin electromagnetic care este aproape de intensitatea de ieşire de la o baterie a ceasului pentru radio, mult mai slab decât ceea ce primim de la telefonul celular atunci când îl ţinem la ureche. Această foarte mică intensitate este introdusă printr-un electrod, pe scalp, pentru doar câteva secunde (ex: 1 – 7 secunde). Frecvenţa variază în funcţie de frecvenţa dominantă din fiecare moment şi este programat să ajute cu uşurinţă creierul să devină mai flexibil, să se autoregleze, reducând excesul de amplitudine şi variabilitatea undelor cerebrale.
Mai multe studii de cercetare iniţiale au fost raportate privind folosirea acestui sistem (Cripe, în presă; Donaldson et. al. 1998; Larsen, Harrington, Hicks, în presă; Larsen, Larsen, Adinaro, Johnson. Hanne, Sheppard, Hammond, Ochs, în presă; Meuller et. al. 2001; Shoenberger et. al. 2001).

          Low Energy Neurofeedback System este un aparat medical certificat de FDA

 

HEG (pIR HEG - pasive infrared Hemoencephalography and nIR HEG - near infrared Hemoencephalography)

          Cele două sisteme HEG (nIR şi pIR) urmăresc să modifice fluxul sanguin cerebral, crescând în ariile unde apare a fi deficient. Încă o data, studiile preliminare asupra aplicaţiilor HEG sunt încurajatoare (Carmen, 2004; Friedes, Aberbach, 2003; Mize, 2004; Sherrill, 2004; Toomin, Mize, Kwong, Toomin, Marsh, Kozlowski, Kimball, Remond, 2004).

 

pROSHI

          Este o formă de EDF (Electroencephalographic Disentertrainment Feedback), adică un feedback cu unde cerebrale plăcute, ce foloseşte stimulări luminoase, sau magnetice variabile, pentru a reseta activitatea creierului la un stadiu mai bun.

          pROSHI antrenează simultan mai multe frecvenţe la nivelul 15-20 Hz, fotic. A fost testat pe 8000 de copii care au afirmat că nu au avut crize epileptice niciodată şi nici unul nu a raportat o reacţie negative. pROSHI nu stă suficient de mult pe o frecvenţă pentru a precipita o criză (descărcare epileptică) aşa că, şansele de a dezvolta o criza epileptică sunt foarte mici.

          Multe studii clinice din ultimii 40 de ani au demonstrat eficacitatea EEG biofeedback/neurofeedback pentru tratarea numeroaselor probleme. Există o bogată literatură despre EEG Biofeedback ce poate fi consultată şi numeroase articole pe internet.

          Ţelul fundamental al lui pROSHI este stabilizarea interfaţei creier/minte şi de a le aduce în repaus. Liniştirea “zgomotului de bază cerebral” poate fi realizat foarte greu, dar pROSHI a fost proiectat pentru a realiza “câmpul punctului zero” al minţii, din meditaţia călugărilor tibetani, sursă a  autovindecării, mai bine decât orice alt dispozitiv.

          Are ca principiu de funcţionare faza conjugată optic, ce activează neuronii în oglindă, pentru a reduce faza, sau distorsiunea imaginii, ce se formează în interiorul creierului. Comparând oglinda fazei conjugate cu o oglinda convenţională, imaginea nu este deformată când un element trece de 2 ori prin ea. Aceasta este posibil, prin folosirea procesului optic nonliniar, prin inversarea propagării  direcţiei ca şi variaţia fazei razei luminoase.  Inversarea razei luminoase este denumită raza conjugată, fiind cunoscută această tehnică drept faza optică conjugată, sau retroreflexie. Unii pot interpreta această interacţiune optică nonliniară ca fiind un analog al procesului holografic în timp real. În acest caz, razele luminoase interacţionează simultan într-un material optic nonliniar  pentru a forma o hologramă dinamică (2 din cele 3 raze). A treia rază incidentală, realizează o difracţie a întregii holograme dinamice, şi în final realizează unda fazei conjugate. Ca efect, cele 3 raze interacţionează  simultan pentru a forma mai multe holograme în timp real;  în limbajul opticii nonliniare, prin interactiunea undelor rezultă polarizarea mediului prin care trece, care radiază coerent, pentru a forma o undă  a fazei conjugate. Coeficientul de  reflexie al acestei oglinzi speciale este mult peste 100%, aceasta realizându-se printr-o amplificare a reflexiei. Practic aceasta conjugare se realizează prin mixarea a 4 unde, în sisteme optice cu distorsiune intermodulară. Atunci când 3 lungimi de undă interacţionează între ele într-un mediu nonliniar, ele dau naştere celei de-a 4 a. Este mai uşor să ilustrăm cele spuse mai sus dacă folosim frecvenţe în locul lungimii de undă. Scăderea efectelor  celor 4 unde, are loc pe măsura pierderii coerenţei semnalului, cu dispersia cromatică înaltă.
          Această tehnică este unică în neuroştiinţe, deoarece tratează creierul ca un procesor de imagine.

          pROSHI îmbunătăţeşte comunicarea interemisferică dintre ariile microscopice şi macroscopice cerebrale. Prin feedback-ul de conjugare a fazei datelor, (a time reversal mirror) menţine creierul în activitate de top. Complexul serial al datelor obţinute de pROSHI este tot timpul “reversibil în timp”, folosind “punctul zero” propriu cerebral, ca propria referinţă, +/- câteva nanosecunde, datorate vitezei de schimbare a circuitelor.
          pROSHI reglează fără efort comunicarea interemisferică, iar părţile cerebrale ce nu se pot regla se reorganizează şi se restructurează, până ajung la reglajul dorit.
          Atunci când creierul este silit să analizeze un semnal infinit “nou”, similar cu cel propriu, lucrează ca să-l imite, ceea ce se numeşte rezonanţă stochastică.
          Creierul normal intră într-un stadiu de linişte, iar pROSHI acţionează simplu, determinând analizorii de frecvenţă/fază ai creierului să se autoregleze, corectând eroarea proprie, trecând la reorganizarea şi reconstrucţia proprie în timp real, până ce ajunge la finalizarea acestui reglaj.
          Ameliorarea simptomelor pot fi observate după ce s-au parcurs suficiente şedinţe complete.
          Există indicaţia ca la un număr de pacienţi, care au observat beneficiile acestei terapii, să necesite şedinţe periodice pentru menţinerea efectului la nivelul dorit.
pROSHI nu este o metoda invazivă. Nu sunt cunoscute prejudicii aduse de aceasta terapie, mai mult, asigură beneficiarul de autovindecare în timp a creierului după traumatisme cranio-cerebrale, sau în boli degenerative.
          Acest antrenament este interactiv, cu participarea pacientului şi discutarea beneficiilor monitorizate atât de pacient cât şi de clinician. De asemenea nu produce oboseală sau obişnuinţă.
          Diferenţa între pROSHI şi neurofeedback constă în faptul că pROSHI are frecvenţe de recompense determinate de activitatea dominantă a undelor cerebrale, modificând faza undelor, în timp ce alte tipuri de neuroterapie modifică frecvenţă. Este complementar neuroterapiei tradiţionale, bazate pe frecvenţa de recompense.

          Pentru atleţi, alţi sportivi, ca şi pentru performanţe cerebrale de vârf, pROSHI antrenează pentru mai multă forţă, flexibilitate şi anduranţă, antrenând întreaga coerenţă cerebrală.
          R. Monroe de la Monroe Institute, a constatat răspunsul de urmărire al frecvenţei de către creier, creând tehnica Hemi Sync, sau tehnologia binaural beats. La pROSHI există răspunsul de urmărire a fazei de către creier.
          Această aparatură a fost testată îndelung pe călugării tibetani, pentru facilitarea meditaţiei, cu efecte consacrate.

 
 Întoarcere la pagina anterioară

 

Galerie foto

USA 2009

Germania 2009

USA 2007

Olanda 2007

Elveţia 2007

USA 2006

Germania 2006

Elveţia 2006

Cehia mai şi iunie 2005

Cursuri şi workshop-uri

Lucrari sustinute:

2009

Contact

Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/12920/2008

CUI: 24239880

adresa: str. Baba Novac nr.19, Bucuresti

email: office@naturalbrainfitness.ro

Numai cu programare anticipata prin e-mail.