Tratamente de neuroterapie (biofeedback si eeg-biofeedback)
 
  
   română română

    english english  
 
 


 
 

Ce este neurofeedback-ul?

          Neurofeedback-ul este un biofeedback cu unde cerebrale. În timpul unui antrenament tipic se aplică câţiva electrozi pe scalp şi unul sau doi electrozi se aplică pe lobul urechilor. Apoi cu ajutorul echipamentului electronic de înaltă tehnicitate se realizează în timp real un feedback instantaneu audio şi vizual al activităţii undelor cerebrale. Electrozii măsoară pattern-urile electrice ce se înregistrează de pe cortexul cerebral – aşa cum cardiologul ascultă inima prin suprafaţa pielii. Nu se aplică nici un curent electric asupra creierului. Activitatea electrică a creierului dumneavoastră este conectată la un computer şi înregistrată.

          În mod obişnuit o persoană nu-şi poate influenţa pattern-ul undelor cerebrale pentru că nu poate deveni conştient de ele. Totuşi în momentul în care undele cerebrale pot fi văzute pe ecranul computer-ului, la câteva miimi de secundă după ce apar, pot da abilitatea de a le putea influenţa şi schimba. Mecanismul de acţiune este condiţionarea operantă. Prin acest mecanism se recondiţionează şi se reantrenează creierul. La început modificările sunt de durată scurtă, dar cu timpul modificările, în mod gradual, devin mult mai persistente. Prin continuarea feedback-ului, antrenamentului şi practicii, patern-urile undelor cerebrale sănătoase pot fi uşor reantrenate la cei mai mulţi oameni. Este ca şi cum ai face exerciţii sau fizioterapie cu creierul pentru a întării flexibilitatea cognitivă şi controlul. Indiferent care este problema de bază, de la ADD/ADHD, dizabilitate de învăţare, accidente vasculare, traumatisme cranio-cerebrale, deficite instalate după neurochirurgie, epilepsie necontrolată, disfuncţii cognitive asociate cu îmbătrânirea, depresii, anxietate, tulburarea obsesiv-compulsivă, sau orice altă afecţiune legată de creier, neurofeedback-ul oferă oportunităţi adiţionale pentru reabilitare prin antrenamentul direct al patern-urilor activităţii electrice cerebrale.

          Uimitor este că, chiar şi atunci când o problemă este de natură biologică, există acum un alt tratament alternativ la medicaţie. Neurofeedback-ul este folosit din ce în ce mai mult pentru facilitarea performanţelor de vârf la persoanele normale şi la atleţi.

          Frank H. Duffy, neurolog pediatru şi profesor la Hardward Medical School a afirmat într-un editorial din ianuarie 2000 al jurnalului Clinical Electroecephalography că, citez: „Neurofeedback-ul ar trebui să joace un rol terapeutic major în multe arii de activitate dificile. În opinia mea, dacă un medicament ar fi demonstrat aşa un spectru larg de eficacitate, ar fi trebuit să fie universal acceptat şi larg folosit. Este un teren care trebuie luat în serios de toţi.”

 


 Întoarcere la pagina anterioară

 

Galerie foto

USA 2009

Germania 2009

USA 2007

Olanda 2007

Elveţia 2007

USA 2006

Germania 2006

Elveţia 2006

Cehia mai şi iunie 2005

Cursuri şi workshop-uri

Lucrari sustinute:

2009

Contact

Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/12920/2008

CUI: 24239880

adresa: str. Baba Novac nr.19, Bucuresti

email: office@naturalbrainfitness.ro

Numai cu programare anticipata prin e-mail.