Tratamente de neuroterapie (biofeedback si eeg-biofeedback)
  
   română română

    english english  
 


 
 

Aplicaţii terapeutice - Tulburări de ataşament

 

          Teoria ataşamentului ne poate învăţa multe despre depresie. John Bowlby (1969) vedea ataşamentul copilului faţă de mamă ca necesar pentru supravieţuire. Când ataşamentul părintelui, sau printr-o evoluţie instabilă faţă de părinte, copiii se văd ca nedemni de iubit, iar pe mamele lor le văd ca pe persoane abandonate de care nu se pot ataşa, aceşti copii devin depresivi în viaţa adultă, ori de câte ori trăiesc o pierdere, pentru că aceasta reactivează sentimentele de abandon şi imposibilitatea de a fi iubiţi.

          Aproape toate vederile psihanalitice sugerează o vulnerabilitate narcisică fundamentală sau o autostimă fragilă la pacienţii depresivi (Busch 2004).

          Furia şi agresivitatea sunt şi ele implicate în cele mai multe teorii, mai ales în asociere cu vina şi autodenigrarea pe care acestea le produc, la care se adaugă cautarea unei figuri înalt protectoare, cu certitudinea că pacientul nu o va găsi.

          Modelul psihodinamic contemporan trebuie să identifice experienţele timpurii ale traumelor copiilor, pentru a putea preveni dezvoltările ulterioare dizarmonice. Pierderea sau separarea timpurie de un părinte, determină sentimentul de abandon, care-i impiedică satisfacerea nevoilor pe care le îndeplineşte în mod normal părintele. Copilul internalizează şi creşte cu un sentiment al dorului şi al pierderii, care se reactivează în viaţa adultă în momentul în care apare un stresor care implică pierderea. Efectele pierderii se accentuează când aceasta apare în viaţa adultă, pentru că autostima copilului este bazată în general pe felul în care acesta este tratat în primele sale interacţiuni cu familia, o autostimă vulnerabilă, ce este şi ea o moştenire a traumei din copilarie.

          Construirea personalităţii copilului în contextul unor relaţii problematice cu părinţii şi cu alte persoane semnificative, va avea probabil ca rezultat dificultăţi relaţionale în viaţa adultă. Astfel, adulţii cu un asemenea trecut pot avea dificultăţi în formarea şi menţinerea relaţiilor şi pot fi mai vulnerabili la pierdere şi la rănirea narcisică de către alţii. Mecanismele de apărare sunt create foarte devreme în viaţă, pentru a controla stările afective dureroase. Întoarcerea împotriva propriei persoane, printr-o autocritică exagerată şi persistentă, este o apărare imatură, cu efect aditiv negativ în dezvoltarea stării afective.

 

Întoarcere la pagina anterioară


 

 

 

Galerie foto

USA 2009

Germania 2009

USA 2007

Olanda 2007

Elveţia 2007

USA 2006

Germania 2006

Elveţia 2006

Cehia mai şi iunie 2005

Cursuri şi workshop-uri

Lucrari sustinute:

2009

Contact

Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/12920/2008

CUI: 24239880

adresa: str. Baba Novac nr.19, Bucuresti

email: office@naturalbrainfitness.ro

Numai cu programare anticipata prin e-mail.