Tratamente de neuroterapie (biofeedback si eeg-biofeedback)
  
   română română

    english english  
 


 
 

Aplicaţii terapeutice - Sindromul Tourette

 

          Sindromul Tourette a fost iniţial privit destul de îngust ca fiind un diagnostic constând în ticuri motorii şi verbale. Dacă privim afecţiunea ca tulburare a activităţii cerebrale, putem concluziona că reprezintă o hiperactivare a circuitelor motorii şi senzoriale, asociate cu dereglarea sistemului circuitului de recompensare (reward circuitry), ducând la un astfel de comportament, cu simptome asemănătoare celui obsesiv compulsiv, mai mult compulsiv, cu deficit de recompensă, cu atitudini de hipermasculinitate, hipersenzualitate, şi relaţii sexuale patologice. În antecedente poate exista o traumă, caz în care asocierea lor poate duce la o “calamitate”, pentru că trauma cerebrală dereglează funcţia cerebrală, fiind codată în memoria declarativă întărită progresiv de evenimentele ulterioare.

          Neurofeedback-ul poate fi folositor în mai multe feluri: antrenarea funcţionării cerebrale în stadii mult mai calme, antrenarea funcţiei circuitelor pre-frontale pentru renormalizarea funcţiei inhibitorii, prin normalizarea căilor dopaminergice care sunt implicate în reglarea mişcării, dar şi în reglarea circuitelor de recompensă. Dacă există şi o traumă, se adaugă şi alte modalităţi de antrenament.

          Comportamentul auto-agresiv, poate fi o componentă a sindromului Tourette, şi aşa cum arată Thorn Hartmann acest comportament este motivat de persoanele suferinde de acest sindrom ca o “nevoie de a simţi că sunt vii”, ca o nevoie primară, datorată lipsei de recompensă prin deficienţa circuitului dopaminergic. Alte implicaţii ale acestei deficienţe sunt: diferitele adicţii, obsesii, compulsii.

 

 

Întoarcere la pagina anterioară


 

 

 

Galerie foto

USA 2009

Germania 2009

USA 2007

Olanda 2007

Elveţia 2007

USA 2006

Germania 2006

Elveţia 2006

Cehia mai şi iunie 2005

Cursuri şi workshop-uri

Lucrari sustinute:

2009

Contact

Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/12920/2008

CUI: 24239880

adresa: str. Baba Novac nr.19, Bucuresti

email: office@naturalbrainfitness.ro

Numai cu programare anticipata prin e-mail.