Tratamente de neuroterapie (biofeedback si eeg-biofeedback)
  
   română română

    english english  
 


 
 

Aplicaţii terapeutice - Fibromialgia

 

          Puţin diagnosticată în ţara noastră, se caracterizează prin durere cronică în minim 11 din cele 18 puncte dureroase la atingere, oboseală cronică, probleme de concentrare, de memorie şi de somn, numite “fibrofog”. Pot apare de asemenea senzaţia de picioare fără odihnă sau neobosite (restless leggs), sindromul de colon iritabil, menstruaţii dureroase, depresie, “ochi uscaţi”, anxietate sau cefalee. Poate declanşa durere, practic oriunde în corp. Afectează mai mult femeile decât bărbaţii.

          În USA există circa 3,5 milioane de persoane suferinde de aceasta boală. Cei mai mulţi medici care diagnostichează fibromialgia recomandă ca medicaţie Lyrica, cunoscută pe scară largă şi la noi, dar care trebuie amintit că poate da alergii severe, de aceea, nu este recomandată ori–şi-cui. Alte medicaţii: Cymbalta, Salvelta, aprobate de FDA pentru tratamentul fibromialgiei.

          O altă abordare ar fi antidepresivele triciclice, ce se adresează oboselii şi tulburărilor de somn, ce răspund foarte bine la această medicaţie. Benzodiazepinele nu sunt indicate deoarece scad pragul dureros şi exacerbează durerea. Mulţi medici recomandă activitatea fizică pentru menţinerea sănătăţii, şi în special, mişcările în bazinul cu apă.

          Abordarea modernă a fibromialgiei poate fi schematizată prin:

  1. Efectuarea unui plan de abordare a durerii pentru a o micşora.
  2. Eliminarea stressului şi a factorilor ce declanşează acesta.
  3. Un somn bun, fără nopţi pierdute, cu tratarea insomniei şi a picioarelor neobosite.
  4. Mai multă mişcare, o alimentaţie mai sănătoasă
  5. Terapii alternative care dau o stare de bine - cum ar fi tehnica Pillates, Tai Chi, tratament chiropractic, suplimente, neurofeedback, DENAS, Laser, alpha stim.
  6. Dieta cu evitarea cofeinei, alcoolului seara târziu ce pot afecta somnul, şi a alimentelor condimentate care pot  crea arsuri sau indigestie. Practicarea unor exerciţii fizice cu cel putin 3 ore înaintea culcării, dau un somn mai bun.

          Aproximativ 90% din pacienţi au raportat că tratamentele alternative ca masajul, acupunctura, suplimentele nutritive, tratamente chiropractice, neurofeedback, DENAS, Laser, alpha stim, uşurează simptomele dureroase. Terapia cognitiv-comportamentală, una dintre cele mai eficiente abordări, prin faptul că schimbă modalitatea de răspuns a corpului la durere, devenind mai puţin severă. SAM-e, ca supliment nutritiv, are efect benefic în secreţia de dopamina şi serotonina ce reglează starea afectivă şi controlează astfel răspunsul la durere. Magneziul are efecte benefice pe mai multe planuri, cum ar fi conversia nutrienţilor în energie.

 

 

Întoarcere la pagina anterioară


 

 

 

Galerie foto

USA 2009

Germania 2009

USA 2007

Olanda 2007

Elveţia 2007

USA 2006

Germania 2006

Elveţia 2006

Cehia mai şi iunie 2005

Cursuri şi workshop-uri

Lucrari sustinute:

2009

Contact

Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/12920/2008

CUI: 24239880

adresa: str. Baba Novac nr.19, Bucuresti

email: office@naturalbrainfitness.ro

Numai cu programare anticipata prin e-mail.