Tratamente de neuroterapie (biofeedback si eeg-biofeedback)
 


   română română

    english english  
 
 


 
 

Aplicaţii terapeutice - Epilepsie

 

          Afecţiune neurologică cronică, caracterizată prin crize recurente neprovocate, datorate activităţii sincrone, prin blocarea fazei coerenţei, şi creşterea anormală a coerenţei undelor cerebrale, deci o conectivitate anormală cerebrală. Aproximativ 50 de milioane de oameni în lumea întreagă au avut cel puţin o criză în viaţă. De obicei este controlată sub medicaţie, dar nu totdeauna. Unele tipuri de epilepsie sunt legate de anumite perioade ale copilăriei şi iau sfârşit o dată cu adolescenţa. Epilepsia nu trebuie înteleasă ca o afecţiune singulară, ci ca un grup de simptome datorate activităţii electrice cerebrale anormale.

          Deşi medicaţia s-a îmbunătăţit de-a lungul anilor, cu abordarea unor protocoale complicate, epilepsia nu a putut fi controlată în totalitate. Multiplele efecte adverse ale acestei medicaţii, inclusiv afectarea performanţelor cognitive au făcut ca, cercetătorii şi clinicienii să caute alte modalităţi alternative / complementare la medicaţie, sau măcar asocierea lor să micşoreze dozele medicaţiei antiepileptice.

          Tratamentul epilepsiei implică obligatoriu un set de analize anterioare pe baza cărora se stabileşte diagnosticul, şi se trece apoi la terapie.

          Schematizând rapid aceste analize:

  • O baterie completă de teste sanguine pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupră stării de sănătate şi a eventualilor factori declanşatori ai crizelor, în cazul în care aceştia există
  • Computer tomografia sau tehnica mai sofisticată şi mai scumpă MRI, pentru detectarea leziunilor temporale sau frontale,
  • Evaluare chirurgicală în cazul în care se decelează hematoame, tumori, metastaze, malformaţii arterio-venoase, ce pot determina secundar crizele epileptice şi care pot fi îndepărtate.

          După evaluarea analizelor, şi a stării de sănătate, se face opţiunea de tratament, fie ca se adresează medicaţiei, sau prin folosirea Stimulării Nervului Vag (VNS), ceea ce implică instalarea unui stimulator subtegumentar subclavicular, ce transmite impulsuri la nivelul nervului vag din apropierea vaselor cervicale.

          În afară de aceste recomandări medicale se pot adopta şi metode naturale de medicină alternativă ce îmbunatăţesc calitatea vieţii, cum ar fi: meditaţia, exerciţii yoga, masaj, Reiki, aromoterapie.

          Dieta bine-cunoscută pentru epilepsie este cea cetogenă, cu puţini carbohidraţi şi mai bogată în grăsimi, eficientă la circa ½ din cazurile de epilepsie la copii, după cum arată statisticile. Aceasta se stabileşte sub atenta supraveghere medicală de specialitate.

          Tratamentul naturist al epilepsiei include plante şi suplimente îndelung testate, cum ar fi: Sho-saiko-to, şi Shaiko-keishi-to, 2 formule chinezeşti, şi altele ca radăcina de gingseng, pinnelia, fructe de jojoba si altele.

          Neurofeedback-ul - Printre primele cercetări efectuate de NASA, în 1960, cu ocazia studierii expunerii la un compus existent în carburantul rachetelor spaţiale, când s-a constatat că producerea unui anumit ritm EEG, poate crea rezistenţă la declanşarea crizelor epileptice. Acest ritm a fost denumit SMR (senzory motor rhythm), iar producerea acestuia prin tehnica de condiţionare operantă (operant conditioning) respectiv în banda 12-15 Hz, duce la creşterea pragului convulsivant, faţă de cei neantrenaţi prin această metodă.

          În 1968 a fost testat şi pe oameni cu aceleaşi rezultate excelente. (Sterman, Wyricka)

          În 1975, Lubar şi Seifert, au introdus pe lângă antrenamentele SMR şi suprimarea undelor teta, cu un efect şi mai bun, şi care s-a adeverit a fi excelent şi în terapia ADHD/ADD (1976 - Lubar şi Bahler).

          În prezent tehnicile s-au mai rafinat, adresându-se conectivităţii (respectiv coerenţei şi fazei - Walker, 2008) şi Z-score training (Thatcher, Collura-2008, 2009).

 

 

Întoarcere la pagina anterioară


 

 

 

Galerie foto

USA 2009

Germania 2009

USA 2007

Olanda 2007

Elveţia 2007

USA 2006

Germania 2006

Elveţia 2006

Cehia mai şi iunie 2005

Cursuri şi workshop-uri

Lucrari sustinute:

2009

Contact

Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/12920/2008

CUI: 24239880

adresa: str. Baba Novac nr.19, Bucuresti

email: office@naturalbrainfitness.ro

Numai cu programare anticipata prin e-mail.